Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Андрій Примак Тема: Моє село

Урочище Мех

 

Ще одним підтвердженням перебування київської княгині Ольги на берегах річки Тризна є назва урочища Мех. Саме в це урочище були привезені, і в подальшому переправлені човнами в урочище Тризна, зброджений лісовий мед і заморські вина. Плавання в гирлі річки Тризна було затруднене через заростання Хомичівського озера від берегів. Річка на той час губилась у водах озера, що простежується на карті.

Тому вина доставляли на човнах - довбанках. Один з таких човнів було викопано, при розчищені русла річки Ігорів за кілька десятків метрів від русла в заплаві. Човен був видовбаний із суцільного стовбура дерева - дуба і мав чималі розміри, що свідчить про великі ліси які росли в цих краях.

На таких човнах привозились не тільки харчі і напої для столу під час тризни, але і доставлялись запрошені гості та все необхідне з урочища Біла, Парня, Сниця, а також з інших сіл - Біловіжа, Сновидовичів, Мушні, Купелі. По річці Рудка і Річечка з Собечина, річці Чемерна з Мушні і Купелі, по Уборті і волоці Кромкачове та Ігорів з Олевська, по річці Язьвинка з Сновидовичив, Рудні Залавської, Блажева та прилеглих сіл, рудень, Димарок, Смолярень.

 

 

Рис. 15. Річка Тризна губиться у плавах Хомичівського озера

 

Про це Ольга говорила в своєму посланні древлянському князю Малу. Мед доставляли у великих липових бочка, які називались липовками, а заморські вина купці доставляли у спеціальних шкірах тварин, які звались - міхами. Від чудернацької посуди, за місцевістю і закріпилась назва урочища Міх. В місцевому діалекті Мех.

Урочище знаходилось на березі давнього Хомичівського озера з північної сторони і з південної сторони села Біловіж. На півночі воно межує з південною дюною села, яка відокремлює сільські поселення від озерних вод.

Між урочищем Мех і урочищами Тризна і Цигани розташовані болотисті береги Хомичівського озера. Вздовж берегів було багато плаву, який в окремі роки вітром виносило в озеро. Він перекривав русло річки Ігорів і водні маси направлялись по волоці через урочища Гранє і урочище Дуков у річку Ствига. Пізніше, із зменшенням стоку в басейні річки Ігорів, по старому руслу було прокопано канал. На німецьких військових картах річка Біла і відповідно канал Біла, на польській карті 1937 річка Недель показана паралельно річці Ігорів, і канал Недель з'єднує річку Ігорів із річкою Ствига. Нині він зветься Казьонна Канава. Частина води розподілялась між басейном річок Ігорів і Ствиги по річці Язьвінка. Вона брала початок у плавах Соминого озера і протікала по урочищах Глобелька, Язьвинець, а в урочищі Пересічна впадала в річку Ствига.

 

 

Фото 46. Казьонна канава

 

 Слід відмити, що за урочищем Миляч закріпилась морська назва, взята із судноплавної термінології, що підтверджує судноплавство в цих краях і визначала відстань від урочища Мех до урочища Миляч і Урочища Цигани до печі де плавили руду. Морська миля або англійська миля? Напевно, спочатку у вжитку місцевого населення це була англійська миля. І підтвердження цьому знаходимо в легендах місцевого населення про урочище Санталовка.

7 грудня 2011

Ip: 79.124.222.140 Тема: Моє село
Полтавська, Пирятинський, село Олександрівка

26 жовтня 2008


1


  Закрити  
  Закрити